Aanrijding met de wagen?

Nieuwsbrief

Alles duidelijk en snel wanneer u voor extra bewijzen zorgt met uw fototoestel!

Waarom gebeurt dit ondanks de vele apps nog zo weinig?

Het Europees Aanrijdingsformulier (EAF) verzamelt alle noodzakelijke gegevens bij een verkeersongeval. Het identificeert de betrokken partijen en verduidelijkt de omstandigheden. Hierdoor is de tussenkomst van de politiediensten niet altijd vereist.

Het EAF bezit echter geen bijzondere wettelijke bewijswaarde, in tegenstelling tot een proces-verbaal van de politiediensten. Toch is het opzet van het EAF zeer goed. Dit formulier vergemakkelijkt de beoordeling van de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval en vermindert het aantal discussies tussen verzekeringsmaatschappijen.

In de praktijk loopt het echter niet altijd van een leien dakje. Vaak vullen de bestuurders het EAF haastig of slordig in. Zeer jammer, want verzekeringsmaatschappijen zijn enkel hierop aangewezen om de aansprakelijkheid vast te stellen. Discussies slepen hierdoor lang aan en worden bijzonder ingewikkeld.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden: de waarde van bijkomende bewijsstukken

Help uzelf, ons en de verzekeringsmaatschappijen in het beheer van uw schadedossier. Maak foto’s van de concrete situatie, de plaatsgesteldheid en de stand van de betrokken voertuigen. Gebruik uw smartphone, het is een kleine moeite en geeft u en ons een sterk voordeel. Foto’s brengen vaak klaarheid, daar waar het EAF soms onduidelijk of voor interpretatie vatbaar is.

Aandachtspunten

Meld wel meteen het bestaan van jouw foto’s, getuigenverklaringen of filmopnames aan alle betrokken partijen en verleen hen hierin inzage. Enkel zo verzekert u de geldigheid van dit bijkomend bewijsmateriaal in de rechtszaal (Pol. Antwerpen, afd. Mechelen (4e k.), 20 oktober 2017). Laattijdige getuigenverklaringen, foto’s en opnames kunnen geweigerd worden in de rechtbank (Rb. Brussel (16e k.) 9 april 2004).

Leg dus alles vast op beeld. Zorg ervoor dat deze stukken later als wettelijk bewijs in uw voordeel kunnen gebruikt worden.

Drie gouden tips:

  1. informeer steeds alle partijen over deze stukken
  2. noteer dit ook op het Europees Aanrijdingsformulier
  3. meld dit zeker in uw verklaring aan de politie

En verhoog zo mee de kans op een efficiënte en goede regeling van je ongeval !

Bron: DAS legal advisers geven raad

Mis geen enkele nieuwsbrief

Wij houden u regelmatig op de hoogte van nieuwigheden en belangrijke wijzigingen betreffende verzekeringen en Risk Managememt.

Dank u, uw inzending is ontvangen!
Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier, probeer opnieuw.

Volg ons op sociale media

Wat gebeurt er allemaal bij WDR in Aalst, Drogenbos en Wilrijk? Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van WDR.