Kinderen vervoeren op motors of bromfietsen

Nieuwsbrief

Veel motorrijders of gebruikers van bromfietsen willen graag hun kinderen naar school brengen of met hen op stap gaan op hun voertuig. Maar dit kan niet zonder rekening te houden met bepaalde regels van de wegcode.

1. Vanaf welke leeftijd mogen de kinderen mee op de motor of bromfiets?

 • Onder de 3 jaar mogen de kinderen niet vervoerd worden op tweewielige bromfietsen of motors/motorfietsen. Dit mag echter wel in een zijspan/sidecar als deze voorzien is van een geschikt kinderbeveiligingssysteem.
 • Van 3 tot 8 jaar mogen kinderen enkel vervoerd worden op een motorfiets of bromfiets  met een cilinderinhoud van maximum 125cc, en dit in een geschikt kinderbeveiligingssysteem en met aangepaste kledij en helm (zie hieronder).
 • Vanaf 8 jaar mogen kinderen vervoerd worden op een bromfiets of motor/motorfiets van meer dan 125cc, (met afhankelijk van de gestalte, een kinderbeveiligingssysteem en) met aangepaste kledij en een helm.
WDR motor with kid
WDR motor outfit

2. Welke kledij moeten kinderen dragen?

Net zoals de bestuurder van de motor, moeten meereizende kinderen aangepaste kledij dragen: handschoenen, een jas of vest met lange mouwen, een lange broek of een “motorpak”, laarzen of hoge schoenen die de enkels beschermen. Het kind kan immers bij een valpartij of een ongeval op de weg belanden of weggeslingerd worden. Heel wat schaafwonden tot zware verwondingen kunnen vermeden worden door een degelijke kledij, ook bij warm weer.

3. Welke helm?

Een helm is uiteraard van kapitaal belang:

 • Hij moet aangepast zijn aan het hoofd van het kind.
 • Hij moet niet te zwaar zijn: let op, want de nekwervels van een kind zijn heel kwetsbaar. Zorg er dus voor dat de helm veilig en licht is. Gebruik geen opgevulde helm bestemd voor volwassenen.
 • De helm moet gehomologeerd zijn (Europese norm ECE-R 22.05).
 • Gebruik nooit een helm die voor een ander type voertuig of activiteit bestemd is (fietshelm, skihelm, rolschaatshelm, …): deze zijn niet geschikt voor de motorrit en bieden te weinig bescherming.

4. Wat zijn goede kinderzitjes?

De wegcode stelt dat een kind (tot 8 jaar) moet vervoerd worden in een geschikt kinderbeveiligingssysteem.

 • Het kinderzitje moet compatibel zijn met het voertuig: gemakkelijk en stevig te bevestigen (langs de zijkant en de achterkant).
 • Een dubbel zadel biedt een grotere veiligheid.
 • Het kind vastgespen aan het zitje of aan de bestuurder is geen goed idee! Bij een valpartij zou het kind aan het voertuig of aan de bestuurder blijven vastzitten, met alle gevolgen vandien.
 • Vervoer geen andere passagier als uw motor of bromfiets niet hierop voorzien is. Raadpleeg het conformiteitscertificaat.
 • Het kind moet de handgrepen kunnen vastnemen om zich tijdens de rit vast te houden. Goede kinderzitjes hebben ingebouwde handgrepen waar de kinderen beter aankunnen dan die van het voertuig. Een andere mogelijkheid bestaat erin een speciale riem te gebruiken, vastgemaakt rond het midden van de bestuurder en waaraan het kind zich kan vasthouden.
 • Het is belangrijk dat een kind ouder dan 8 jaar zijn voeten kan laten rusten op de voetsteunen van de motor. Indien hij/zij dit wegens zijn/haar lichaamslengte nog niet kan, is het aangeraden om zolang nog een kinderzitje te blijven gebruiken.

5. Wat met de zijspan/sidecar?

De regels van het vervoer van een kind in een sidecar volgen dezelfde normen als deze hierboven beschreven. Vanaf een leeftijd van 8 jaar, is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht. Vóór die leeftijd moet het kind stevig en veilig vastgemaakt worden in een kinderbeveiligingssysteem.
In het algemeen mag men, ondanks de geldende reglementering, niet uit het oog verliezen dat een kind vervoeren op een motor of bromfiets altijd een risico voor het kind inhoudt.

Bron : Europ Assistance

Vragen?

Aarzel dan niet ons te contacteren.

Bel onsMail ons

Mis geen enkele nieuwsbrief

Wij houden u regelmatig op de hoogte van nieuwigheden en belangrijke wijzigingen betreffende verzekeringen en Risk Managememt.

Dank u, uw inzending is ontvangen!
Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier, probeer opnieuw.

Volg ons op sociale media

Wat gebeurt er allemaal bij WDR in Aalst, Drogenbos en Wilrijk? Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van WDR.